Intresseklubben för sömnprojektet ombedes anteckna nu

I morgon är det fredag och därmed en vecka sedan vi startade Projekt Sova Bättre. Det är dags för lite uppföljning. Härmed ombeds alla intresseklubbens medlemmar att plocka upp sina anteckningsblock.

Sovandet går… sådär. Men jag tror att vi är på rätt väg. Ett  par projektstörande faktorer har ju uppenbarat sig under veckan.

Numera lägger jag Bull medan han är vaken. Amning, mys och gos och sedan nedstopp i säng. Om så behövs lite rumpbuff och ramsa, det senare mest för sakens skull. Efter en lång dag med relativt väl genomtänkta lurar somnar han snabbt och för det mesta utan hjälp. Första natten fick jag buffa honom till sömns vid tre tillfällen, varje gång tog det tio minuter vilket kändes helt överkomligt. Klockan fem var det däremot jättesvårt att få h0nom att somna om och jag syndade mot AW-reglerna och tog över honom till mig, matade och han somnade om. Andra natten ungefär samma sak förutom att det tog tre minuter vid varje bufftillfälle. Tredje natten sov han som en stock mellan klockan 18 och klockan 03, därefter buff någon gång och käk klockan fem. Fjärde natten kunde han förmodligen ha sovit nästan hela natten utan omsövning. Men då började någonting. Eventuellt förkylning. Eventuellt tänder. Eventuellt magtjorv.

Troligtvis är det fler tänder på gång. När han känner av dem sover han dåligt men när han mår ok sover han mycket bättre än innan sömnprojektet. Så jag har gott hopp om livet.

Att införa nätter utan mat har resulterat i att Bull numera äter både gröt och puré med förtjusning. Han får gröt till frulle, puré till lunch, puré till middag och gröt till kvällsmål. Dessutom massor med amning. På bara några dagar känns han som ett mycket större barn. Han är stadigare till humöret, sover dagslurarna i längre och lugnare etapper och han orkar över lag mer.

Bara positiva saker alltså.

Men så är det ju detta med Bill. Bill som har börjat vara mörkrädd och som började komma över till min säng för en månad sedan. Att lära Bull sova i samma rum som en sovande Bill kändes inte möjligt. Pelle fick flytta ner från övervåningen och sova på madrass utanför Bills öppna dörr. Det hela har fungerat skitdåligt. Bill har sprungit upp en tre – fyra gånger per natt och skrikit mamma, gråtit och vägrat somna om.

Jag har fått tvinga mig att inse att som tvåbarnsmamma måste man ibland ta en unge i taget. Men roligt har det inte varit. Speciellt som Pelle verkligen inte klarar av att vakna flera gånger per natt, han blir deppig och helt enkelt eländig att ha att göra med. Hur den mannen har kunnat göra lumpen och mestadels ligga i fält är numera för mig en gåta.

Bill fick ju dessutom magsjuka natten mot måndagen. Hon har därmed sovit ännu sämre. Jag har dessutom varit nojigare med att söva om Bull eftersom eventuella nattliga skrik från honom skulle kunna betyda att även han blivit sjuk.

I natt är Pelle bortrest och ungarnas natt är bara mitt ansvar. Jag har bäddat på en madrass bredvid dubbelsängen och visat Bill att där får hon gärna sova ifall hon vaknar i natt. Jag tror och hoppas att det kan vara en bra lösning för att hela familjen ska kunna sova bättre. Ligger hon inte i samma säng som mig kanske hon inte vaknar om jag studsar upp och söver om Bull. Samtidigt verkar hon sova mycket tryggare och lugnare nära mig. Det ska nog bli bra, jag tror det.

 

Och jag VET att jag inte borde vara det. Men lite lite lite liiiite skadeglad är jag över att Pelle blir så totaldissad på natten. Payback för att han inte sov hemma på ganska många månader. Life´s a bitch and so am I.

Explore posts in the same categories: Sömn

4 kommentarer på “Intresseklubben för sömnprojektet ombedes anteckna nu”

 1. Kerstin Says:

  …tycker skadeglädjen kan få vara med som en styrka!
  Lycka till med projektet – återgår till anteckningarna å det snaraste nu.

 2. Tisalen Says:

  åh vad duktig du är…blir sugen på att försöka få Tilde att inse att äta på natten bara är trams…..ska diskutera med sambon när vi ska ta tag i det hela…

  skadeglädjen förstår jag till fullo 😉

 3. Jenny Says:

  Kära Maja,

  När vi hade som allra jobbigast med nattstök och bök tog vi bort sänggaveln på vår säng, ställde in ytterligare en 90-säng bredvid. På så sätt fick vi en säng som var 260cm bred. Där fick både föräldrar och barn hyfsat plats. Nu har vi tagit bort den lösningen (det var ju inte så vackert att se på precis) och nätterna fungerar hyfsat (har skippat all välling både morgon, kväll och natt, och det var inte en dag för sent). Båda barnen kommer fortfarande men den äldsta har fått en 120cm bred säng så då kan en förälder lägga sig hos henne, medan den andra ligger kvar med lillebrorsan.

  Fortfarande lite jobbigt när man är själv med båda eftersom de jobbar i skift nattetid. Men men, det går det med.

  Önskar att jag inte visste hur jobbigt det blir när Pelle inte får sova. Jag är begåvad med en likadan sömn-addict till make och livet blir näst intill outhärdligt om hans sömn rubbas i längre perioder.

  Önskar dig ett stort lycka till med nätterna och hoppas att det blir till det bättre snart.

  Kram till dig!

 4. Elvira Says:

  Konstigt det här med karlar – de klarar bara inte av att vara ”oplanerat sömnlösa”! Mitt eget exemplar av karlsläktet är likadan som Pelle och blev urdeppig, katastrofalt krisig och risig och konstig i knoppen då vår första bebis anlände och vi inte fick sova. Han att det var mycket, mycket värre än i lumpen, för då visste man om på förhand att man skulle vara vaken mitt i natten och när man sedan skulle få sova t.ex. två timmar…

  Efter den första bebisen fick vi sedan två till, och jag tror att jag har förträngt hur vi gjorde med nattvandrande småttingar, minns bara att de ofta dök upp i vår säng. Men med tanke på att sömnbrist lätt leder till äktenskapskriser så säger min magkänsla mig att det kanske kunde vara bra att sedan när magsjukan gått över fortsätta ”sömnskolan” med Bill, trots gråt och rop på mamma. Lycka till!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: