Fucking familjerådgivningen

I samma hus som mitt gym ligger finns också Familjerådgivningen. När jag kommer till gymet ställer jag bilen där jag alltid brukar ställa den. Jag tar väskan, rusar in och liksom stänger av hjärnan. Det går per automatik. Här har jag varit så många gånger att jag inte behöver tänka. Ljuden, lukterna, röran av skor på golvet, bananer som man kan köpa om man inte hunnit få i sig något.

Men när jag går därifrån är jag försvarslös. Jag kliver ut genom dörren och himlen är aprilljus. Sinnet är öppet, kroppen har fått sitt. Jag går till bilen och … där. Där blir jag upphunnen av mina egna steg. Här har jag gått, här har jag gråtit. Mot den här väggen har jag lutat mig, gråtande, medan Pelle försvinner i bil. Mot den här väggen har jag lutat mig, gråtande, medan Pelle håller om mig.  Här har jag väntat på Pelle eftersom han var sen till varje bokad tid. Här har jag själv sprungit eftersom jag var sen eftersom jag inte längre ville vänta på Pelle. Här går tankespår, känslospår, doftspår. Och det är lika svårt varje gång.

Efter varje avklarat träningspass måste jag gå runt huset. Jag måste stå utanför Familjerådgivningens port och fingra på min vigselring. Jag måste trampa över alla spår och anlägga en ny stig över den gamla.

Fy fan för familjerådgivningen, fy fan. Den var så fel för oss. Jag tror att den stjälpte snarare än hjälpte. Fokus hamnade fel. Nej, jag tror inte att det var något fel på familjerådgiverskan. Men fokus hamnade på att rota i Pelles otrohet. På att få honom att uttala att han älskade, älskade, älskade Elaka Månsan. För familjerådgiverskans tro var att om man skulle kunna gå vidare så behövde allting upp på bordet.

Ord efter ord efter ord som fick fäste i mig. Vassa fiskekrokar. Men det som borde upp på bordet, detta, dit kom vi aldrig. Det viktiga, det fundamentala, det vi behövde hjälp att få fatt på och att prata om, det låg kvar och skvalpade längst ner på botten. Medan vi stormade allt värre stormar uppe vid ytan.

 Vi borde nog egentligen gå på Familjerådgivningen igen. Få hjälp att prata, avsätta tid och plats för bara oss. Men det känns omöjligt. För mig känns det omöjligt. Jag kommer aldrig att kunna slappna av där, aldrig att kunna känna förtroende eller hopp. Hela huset är kontaminerat av ångest och kommer aldrig att bli friskt igen.

Men det blir kanske vi. Ändå. Hoppas jag.

Explore posts in the same categories: Relation

2 kommentarer på “Fucking familjerådgivningen”

 1. Piri Says:

  Jag tror att det kan vara bra att prata med en tredje part närvarande, för man pratar på ett annat sätt än när man bara är två. Men det måste ju kännas rätt också. Kanske var inte just den familjerådgivaren rätt. Men det finns ju andra. Eller andra ställen att gå till kanske? Om ni vill.

  (Under vår barnlöshetsperiod träffade vi en terapeut som skulle vara specialiserad på bla barnlöshet men det funkade inte alls med henne. Jag gillade inte henne alls för det kändes som hon var helt felfokuserad. Vi gick bara till henne en gång.)

 2. Helga Says:

  Jag håller med Piri, att det kan vara väldigt bra att prata med en rådgivare. Vissa knutar reder man inte ut själv, helt enkelt. Å andra sidan förstår jag så väl vad du menar. Och jag minns att du skrev att familjerådgiverskan sa något i stil med att ni bara gjorde illa varann och att hon tappat kontrollen. Är hon det minsta professionell så har hon nog begrundat vad som hände med er en hel del.

  Men kanske, kanske gjorde samtalen nytta ändå? Med tanke på resultatet. Det är inte lätt att veta vad som orsakat vad.

  Nyfiken fråga: vad tyckte Pelle om att gå och prata? Jag är själv gift med en man ”i branschen” som pendlade från att det var självklart att söka rådgivning till att plötsligt vägra. Generellt sett tror jag män har svårare för att söka samtalshjälp.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: