I denna ljuva sommartid…

Sol ute. Rapporten lovar vackert väder. Svenska jordgubbar inhandlade. Rosévinsbox och några cider likaså. Midsommarafton imorgon.

Jag borde vara glad.

Jag är inte glad. Alls. Jag känner mig låg och nervös, frusen, spänd och kall om händerna. Det känns som att ingenting kommer att bli roligt. Och jag kan inte alls peka på varför. Det borde bli roligt.

Det ska firas bland många andra på lokala friluftsmuseéet. Därefter mat i svärmors och svärfars kyrkstuga. Efter det inbjudna till ett par som jag visserligen inte känner nästan alls, men de verkar trevliga, normala och har en pojke i Bills ålder. De bor på cykelavstånd från oss. Jag kan tänka mig att vi kommer att utfordra ungar, grilla, dricka vin och umgås.

(Och jag tänker att det kommer aldrig att gå. Vi kommer att få springa benen av oss efter Bull. Inget av barnen kommer att äta någonting och de kommer att bli alldeles gräsliga av hunger. Jag kommer att känna mig läskigt utanför och rusa som en tok efter Bull medan de andra umgås. Jag tänker att jag vet inte vad vi ska ha med oss, jag vet inte vad som passar, vad som är tänkt eller hur vi ska hinna. Och jag tänker att när vi kommer hem – vid niotiden eller så – så kommer Pelle att vilja åka ner till grannarna och ”ta en öl” och sedan blir jag ensam på midsommaraftonskvällen. Så tänker jag. Fast Pelle har sagt att han inte ska åka iväg.)

Jag har katastrofaningar trots att ingen katastrof skymtar vid horisonten.

Det är väl storhelgsångesten. Alla som åker från jobbet till stora arrangemang och vi som knappt köpt hem ballerinakex ännu. Storhelgsångesten över en helg som tidigare var somrig, partajig och härligt busig. Man slängde ner några grillspett i en påse, tog sin systemkasse med en vinflaska och ett par cider, klädde sig i jeans och sommarblommig men sexig topp. Och sedan bar det av. In i dimman.

Sparka mig i baken, någon. Allting är ju bra. Och att Pelle tillbringat fredags- söndags- måndags- tisdags- och onsdagskvällen hemifrån är ingen trend. Det råkade bara bli så. Hoppas jag.

Explore posts in the same categories: Majaliv, Relation

11 kommentarer på “I denna ljuva sommartid…”

 1. Helga Says:

  Å Maja. Storhelger är ett otyg, särskilt när det är något i livet som gnisslar. Just midsommar har jag alltid haft svårt för. En sån där högtid då man ska vara vacker och solbränd och ha så jävla roligt och vara så jävla romantisk och träffa sin tillkommande och göra barn och jag vet inte allt. Usch.

  Jag hoppas och tror att dina onda aningar inte är något annat än aningar, spöken från det förflutna. Skönt att ni inte firar med Lillmånsan iaf!!

  Stor kram!

 2. iborian Says:

  Kram!

 3. kryddan Says:

  Storhelger är lika med förväntningar och därmed ångest. I år la vi ner, vi är hemma och rensar ogräs, dricker vin och käkar sill om vi känner för det. Men visst ältar jag ändå – att jag är så trist, att jag borde orka, borde vilja. Men nä. Så är det bara.

  Det blir som det blir Maja, blir det bra – så bra! Blir det skit, så vadå. Det är bara en dag. Sommar är det fler dagar. kram på dig

 4. Isidor Says:

  Håller tummarna för att du har så fel.

  Kram!

 5. Linda Says:

  hoppas det blir en fin dag o kväll och att dina katastroftankar inte blir sanna! ❤

 6. Tisalen Says:

  EXAKT de där farhågorna hade jag åxå….men det blev bara farhågor. Fick en nära nog prefekt midsommar – myggen jävlades som vanligt 😉


 7. […] juni kändes det så här. Med all rätt. Min radar var det inget fel på. Så blir det inte mer. Så blir det inte mer och […]


 8. […] kikar lite bakåt och ser att för två år sedan kändes det så här. Pest. Och förra året kändes det så här. Skakigt. I år känns det skuttigt. Tillvaron går […]


 9. […] är dagen före midsommarafton och när jag kör till jobbet kan jag bara tänka på den här dagen och den här känslan. Det är samma sol som det var då. Det är fem år […]


 10. […] att inte gå från jobbet inför en storhelg och förvänta mig att någonting ska rasa ihop. Aldrig glömmer jag känslan från 2010. Jag minns solen över gatstenar, inköp av jordgubbar utanför ICA och en bubbelgumsrosa hoodie […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: