Magi?

Jag åker hem och börjar plocka fram adventssakerna. Egentligen finns varken ork eller lust, jag har ont i bihålorna och vill ingenting. Men jag vill komma hem på söndag och ha grejerna framme. En liten stund adventssöndag i lugn och ro. Eller åtminstone med utrymme att göra andra saker som behöver göras.

Jag hämtar ljusstakar och stjärnor på vinden. Rotar i jullådorna. Hittar de röda rosetterna jag brukade sätta på köksgardinerna i Pellehuset, jag vet precis hur de såg ut. Saker som brukade stå på fönsterbrädan hamnar på fönsterbrädan i köket. Den som jag bytte i höst så att det nu går att ställa små saker på den.

Det är en speciell stämning som kryper upp  med sakerna. Både bra och dåligt.

Det blir min tredje jul i huset nu. Lika singel som vanligt. Och jag förstår plötsligt varför Kalle börjar dyka upp i mina tankar. Det var ju förra året, på julafton, som vi återtog kontakten. Satt på chatt till halv fem på morgonen. Då kändes det som att saker kanske skulle förändras. Som att det var någonting magiskt med julaftonsnatten.

Alla de där pinalerna som man plockar fram åtföljs av en konstig känsla av magi. Fortfarande. Pappstjärnor  och elljusstakar och änglaspelet som konstigt nog är komplett igen efter att Pelle hittade igen den förrymda ängeln när han påbörjade sin renovering. En konstig känsla av magi, att det ändå skulle vara någonting mystiskt med det hela, någon god fe i skepnad av jultomten som plötsligt skulle lämna en undangömd överraskning åt mig i någon vrå.

Förhoppningsvis är det någonting bra med det. Minnet av fina barndomsjular.

Men fortfarande en vag känsla av ledsenhet. Det är ingen som kommer att hålla om mig den här julen heller. Jag kommer att köpa någon julklapp åt mig själv detta år. Inte i efterskott som jag gjorde förra året när det gjorde ont att bara få tråkiga klappar. Bra men tråkiga. Julklappar är bara saker men det är också någon som har tänkt på mig. Och det är fortfarande ingen som tänker på mig på det sättet.

Så är det.

 

 

Explore posts in the same categories: Majaliv

2 kommentarer på “Magi?”

  1. Virrig Says:

    Vemod. Magi, vemod, stillhet och glädje är mina advents- och julkänslor. Vemodet kommer av minnen. Barndomsminnen mest, men också minnen av jular när barnen var mindre, och längtan efter dem som inte är med oss längre.


  2. […] heller eller skavet i att inte ha en vuxen kärlek att dela det med. Tidigare år har det funnits ett skav och sedan en förvåning över att det känts mysigt, över vilka känslor som ändå börjar klinga svagt i […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: