SD och kvällstidningarnas offerjournalistik

Hur kan SD stå och gasta om att vi inte har råd att ta hand om människor som behöver och få så många anhängare utifrån det påståendet?

Sverige är ett rikt land. Sverige är ett väldigt rikt land. Sedan är det inte alltid som välståndet fördelas rättvist. Med jämna mellanrum är det också så att saker vi har i vårt land, saker som vi tar för givna, måste omprövas. Gör pengarna verkligen bäst nytta som vi fördelar dem just nu? Missbrukas systemen? Hur får vi bästa möjliga nytta för de pengar som sätts in? Karensdagen är ett exempel. Att det kanske måste kosta en slant i den egna plånboken för att det inte ska vara alltför lätt att stanna hemma från jobbet trots det så klart suger att man förutom att gå hemma och må pissigt också blir ”bestraffad” med en mindre lön påföljande månad.  (Bestraffad inom citationstecken eftersom det faktiskt, trots att vi väljer att glömma det, är en förmån att få pengar när man inte arbetar) För alla förmåner finns det  människor som missbrukar dem. Det är så, det är den mänskliga naturen, man är sig själv närmast. Man måste skapa en trögrörlighet, systemen får inte vara så generösa att det är enkelt att missbruka dem för då räcker inte pengarna till det som de ska räcka till. Och då urholkas moralen.

Ibland hamnar människor i kläm på när detta sker. Det måste självklart åtgärdas, människor ska inte hamna i kläm. Men när någon hamnar i kläm skriker Aftonbladet och Expressen högt med svarta rubriker. Det ger till sist intrycket av att ingen får hjälp i vårt land, att vi inte har råd med någonting (och varför har vi inte råd med någonting – jo för att alla invandrare kommer hit och tar våra pengar). Aldrig – eller allt för sällan – skrivs det på samma vis om alla som faktiskt blir hjälpta. Och om allt positivt som görs för våra skattepengar.

Skolan får för lite pengar. Dagis får för lite pengar. Äldrevården får för lite pengar. Vi glömmer bort att skola, dagis, äldrevård, sjukvård får jättemycket pengar. Trots allt. Jättemycket pengar. Kanske inte tillräckligt. Och kanske är problematiken att pengarna går till fel saker eller fördelas fel. Men det är en jävla massa pengar som snurrar runt i våra system. Trots allt. Vi är väldigt rika i det här landet.

(Igår hade vi en liten diskussion här på jobbet om någonting som stått i tidningarna om teknik som hjälp i hemtjänsten. Kameraövervakning av gamla människor som bor kvar i sina hem bland annat. Alla var MOT. Utom jag. Jag har jobbat både i hemtjänsten och på gruppboende för senildementa. Det var många år sedan, men jag har gjort det. Och jag har haft en Farmor som blev gammal, bodde hemma och hade hemtjänst. Och nej, jag hade inte velat att Farmor skulle kameraövervakas dygnet runt och få mat ur en automat. Men både för Farmors och budgetens skull tror jag att kameraövervakning i stället för nattpatrullens besök hade varit bra. Några gånger skrämde nattpatrullen livet ur henne när hon vaknade av att hon hörde steg i trappan på väg upp till sitt sovrum. De besöken skulle utan tvekan ha kunnat ersättas av någon form av teknisk lösning. Och de sparade pengarna där skulle ha kunnat gå till ett extra besök dagtid. Bara ett litet exempel. Inte ett enkelt exempel självklart, det är mycket som ska hanteras, integriteten exempelvis. Men dock. De lösningar som används idag är inte alltid de optimala.)

Jag tror att sensations- och offerjournalistiken har en del att göra med att SD växer sig starka. Det är enkelt att tro att den människa som hamnar i kläm i något av systemen är representativ för allt som sker. Det är ju faktiskt så det framstår. Det är lätt att ta till sig att den lilla svenska individen som hamnar i kläm är representativ, att allting blir sämre. Men det borde ställas mot att vi som genomsnitt har det fruktansvärt bra. Att individer hamnar i kläm måste åtgärdas men problemet är inte att det saknas pengar. Problemet är att pengarna hamnar fel, att någonting blir snett, att det måste sättas en brygga mellan två stolar där man tydligen kunde ramla.

Det handlar inte om att vi inte har råd med invandring, att vi inte har råd att hjälpa människor som behöver. Och jag tycker nog att kvällstidningsjournalistiken har en hel del att göra med att många människor tror det. Fakta är tråkigt. Braskande rubriker är mycket roligare och lättare att ta till sig.

Annonser
Explore posts in the same categories: Ditt och datt

8 kommentarer på “SD och kvällstidningarnas offerjournalistik”

 1. annannan Says:

  Starkt, klokt och tydlgt skrivet. Bra.

 2. Tudorienne Says:

  Media är ett av de största problemen vi har i det här landet.

 3. Sofia Says:

  Mkt väl rutet Maja!

 4. JsN Says:

  *applåder*

 5. Jempa Says:

  Ett annat problem med snyftreportagen är att de döljer de strukturella problem och lägger ansvaret på den enskilda individen. Våra trygghetssystem är i stort sett urholkade. Vilket drabbar alla, utom möjligen den som har tillräckligt i plånboken för att skaffa sig egna skyddsnät. Det SD gör att de förklarar nedmonteringen av välfärden med att det är invandringen som kostar pengar. Samtidigt som de i de allra flesta fall ger sitt stöd till den politik som faktiskt går ut på att montera ner välfärden.

  Det är inte invandrarna som fått pengarna. De människor vi läser om i snyftreportagen som inte får vård, a-kassa eller annat vi en gång tog för givet betalar inte priset för att ta hand om flyktingar.

  De betalar priset för att jag har fått några hundralappar mer i plånboken.

 6. Mary Says:

  Jag är skeptisk till om det är skriverier om orättvisor – oavsett om sådana skriverier är osakliga – som triggar SD-sympatier. Snarare finns det väl rätt stort stöd i forskning för tanken att det finns ett samband mellan å ena sidan mer otydliga alternativ i politiken (och generellt minskad tro på politikens möjligheter) och å andra sidan detta slags partiers framgångar i olika länder.
  Grundläggande ideologiska diskussioner, och i viss mån konflikter, som INTE handlar om att sortera människor i invandrare och svenskar, tror jag är något som hade gett SD problem. Och framförallt hade det varit en tillgång för den stora majoritet medborgare som inte skulle drömma om att rösta på SD.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: