Om att kräkas

Helga ställde en fråga till mig om det känns bättre att någon gång kräkas ur sig om sitt jobb. Om det i slutändan är en negativ eller en positiv sak att göra. Jag tror så här.

Det är lätt att hamna i dåliga gnällcirklar. Gnäll genererar gärna gnäll, man ser mer och mer negativt på tillvaron. Gnäll kan vara destruktivt och man bör passa sig noga för att hamna i gnällfällan.

Men.

Ibland är det, åtminstone för mig, konstruktivt att i ord formulera varför man känner sig arg, sur, irriterad, förbannad, frustrerad.

Känslor blir lätt en hopkokad surgröt. Det är inte förrän man faktiskt benar ut vad det är man känner och varför man känner det som man kan betrakta det på distans och fundera över vad man kan göra åt det.

Om jag, rent hypotetiskt, skulle känna att jag blev sur och irriterad varje morgon när jag klev in på mitt kontor så skulle det vara konstruktivt att brainstorma negativt och skriva ner exakt vad jag kände. Jag hatar den fula stolen som dessutom är obekväm, jag hatar att det inte är någon utsikt från mitt kontorsfönster, jag får fnosk på telefonen som ringer så fort jag försöker göra någonting, jag blir galen på att höra kollegans telefonsamtal genom väggen, pappershögarna på skrivbordet ger mig dåligt samvete, den som har valt färg på väggarna i det här kontoret borde skjutas och placeringen i den här stadsdelen är en ren katastrof.

(Bara som ett exempel alltså. Jag tycker att mitt kontor är ett helt okej kontor.)

Först när man har kräkts klart och liksom brainstormat negativt går det att dels identifiera vad  man tycker är fel och i steg två fundera över vilka av faktorerna som man kan påverka och vilka som man bara måste acceptera. (Samt även inse var man själv överreagerar. Vilket man i och för sig aldrig gör. Någonsin. Hm.)

Explore posts in the same categories: Majaliv

One Comment på “Om att kräkas”

  1. Fjäril Says:

    Ja! Som i all ” krishantering” är det säkert bra att skriva av sig…. Och sedan försöka gå vidare….


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: