Ibland kör man huvudet i väggen

Efter två dagars utbildningsaktiviteter är jag som upphängd och nersläppt. Många tankar som inte landat ännu, många saker jag måste fundera igenom.

Igår körde jag fullständigt huvudet i väggen i en diskussion. Inte en diskussion om min arbetsroll utan en diskussion inom ämnet jämställdhet. En diskussion som inte skulle vara en diskussion utan helt enkelt en övning. Brainstorma.

Tänk att man ibland tror att man utgår från ungefär samma nivå bara för att ett ämne stöts och blöts så mycket i ens egna kretsar att man tror att alla funderar över det. Att brainstorming och kreativ process är någorlunda välbekanta metoder som ska hjälpa en att komma förbi sina invanda tankebegränsningar. Att man ska kunna spåna fritt för att sedan krympa ner till realism. Speciellt som gruppen inledningsvis får precis detta arbetssätt beskrivet för sig.

Och så kör man fullkomligt huvudet i väggen och blir regelrätt osams eftersom det enda som beskrivs i min grupp är begränsningarna. Varför vi INTE kan göra ditt och datt. Möjligheten att göra tankeexperiment Vad skulle hända om… fanns inte. Jag kände mig förflyttad bakåt i tiden, till exempelvis den här situationen.

Att bli regelrätt osams händer mig inte ofta numera. Varje gång det händer ifrågasätter jag mig själv med Pelles och Sir Väs glasögon, är jag osmidig, opedagogisk, en bråkmakare? Anledningen till att det hände denna gång var att vi behandlade ett ämne som verkligen engagerade mig och där jag så hett önskade just höjning av blickar, åtminstone från en person av mitt eget kön och i min egen ålder. Sitt inte och säg Men jag har aldrig upplevt att jag fått färre möjligheter i arbetslivet för att jag är kvinna. Påstå inte med säkerhet att arbetsplatsen är jämställd för att människor av båda könen går ut med soporna.  Fundera i stället över de stora dragen. Ta chansen att göra det här och nu. Det är det vi SKA göra här och nu.

Frustration, ditt namn var Maja.

Annonser
Explore posts in the same categories: Majaliv

2 kommentarer på “Ibland kör man huvudet i väggen”

 1. Sofie Says:

  Blääää förstår dig . Det är så hemsk när blicken inte lyftas, strukturerna inte ses.

  På min förra arbetsplats (där kvinnor var i minoritet) gjordes en intern ”utvärdering” som kom fram till att vi inte hade ngra jämställdhetsproblem alls. och alla ”mådde bra”. ngra år sedanare gjordes en externa utvärdering innefattande bland annat lönestatistik där det vissade sig att kvinnor låg 2-3000 kronor under männen i varje, respektive yrkeskategori och när hänsyn tagits till variabler som ålder, erfarenhet. det vissade sig också att kvinnor a l d r i g avancerade över nivån ”första forskare” utan de två högsta nivåerna bemannades enbart av män. det skickades ut en enkät om vad man trodde var anledningar till detta. s a m t l i g a (ca 200 män ) fyllde i att ”kvinnor vill inte bli chefer/PL de prioriterar annat”. A L L A (ca50 kvinnor) angav att de visst ville bli PL /chefer.

  thank God att jag återvände till univeristetet. här har vi trots allt kommit rätt långt jämställdhetsmässigt…

  jag förstår frustrationen till fullo. man blir arg. och maktlös.

 2. Maisan Says:

  Förstår dig helt och fullt! Jag blir tokig av såväl kvinnor som män som vägrar se den större bilden.

  Inte minst när jag var egenföretagare var det så tydligt för mig hur mina möjligheter var färre bara på grund av mitt kön. Inte så att de som väl jobbade med mig inte fann mig kompetent, men eftersom kunderna ofta var män valde de ofta en manlig leverantör. Min analys i sammanhanget var att män så lätt väljer andra män för att de känner igen sig, för att det är enkelt, och alltså väljer den enkla vägen istället för att göra anlysen utifrån varifrån de skulle få bäst kompetens.

  Jobbar just nu i offentlig sektor och glädjer mig åt att såväl vår högsta chef som större delen av avdelningscheferna är kvinnor (och förstås tack vare att offentlig sekor drar till sig fler kvinnor som medarbetare, men inte på grund av att det är ett kvinnoyrke eller bransch jag jobbar i).

  Ser för övrigt fram emot att kunna läsa även dina lösenordsskyddade inlägg.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: