Hormon-horror

I 2,5 år nu har jag tjorvat med mina hormoner. Det var östrogendominans som gjorde att jag samlade på mig vätska men det tog ett tag att förstå det. Och när jag väl hade förstått det så förstod jag inte att jag behövde ganska mycket progesteron för att balansera upp det hela. I stället gick jag till gyn och hon tyckte att progesteronkräm var dyrt och ändå så svagt och trodde att det skulle kunna hjälpa att styra upp menscykeln med östrogen. Det blev helt fel och då satte min kropp igång att pendla i vätska ännu mycket mer. Såklart. Det var ju inte direkt östrogen som behövdes. Efter att jag slutat med östrogenet tog det ett antal månader – och väldigt mycket progesteronkräm – att balansera upp kroppen igen.

Men vätskan har suttit där den har suttit. Som värst + 8 kg. Ett par kg har jag lyckats få bort men inte resten. Det släpper inte. Och den känns. Som sirap. Träning, kost, lymfmassage och ett antal mer eller mindre dyra andra sätt. Ingenting har hjälpt, ingenting har funkat. Och jag har fantamig läst ALLT på internettet om detta.

Men så för en månad sedan så hittade jag, i en sluten grupp på FB, en beskrivning som, för första gången, beskrev hur det känns i min kropp. ”Det känns som kåda under huden”. Myxödem heter det. Och det finns ett kosttillskott som man kan äta som hjälper till att lösa upp det. Jag har börjat och det hjälper. Det går inte riktigt att beskriva hur glad jag är över detta. Att leta i två år och sedan (förhoppningsvis) hitta det man söker.

Men. Myxödem får man enbart om man har problem med sköldkörtelhormonerna och det har inte jag. Jag vet att jag inte har det för det togs prover i våras och jag har provsvaren. Det kan alltså inte vara myxödem. Men myxödem är det.

Det finns tydligen en omstridd diagnos (?) Hypo 2 som läkarna (eller vissa läkare?) säger inte finns. Jag orkar inte gå in närmare på den men tydligen syns den inte på vanliga prov.

Egentligen är det väl så här. Det finns massor att läsa om hormoner. Man ska inte tro allt man läser men man ska inte heller tro att det inte finns mer än vad vanlig sjukvård kan och vill göra. Tydligen kan obalans i östrogen och progesteron också ge obalans i sköldkörtelhormoner. Den grejen köper jag eftersom jag bevisligen har myxödem. Nej, ingen har förstås diagnosticerat det men jag är faktisk säker på det.

Allt läsande i olika stängda FB-grupper och på nätet har dock startat en hel del tankar i mig. Det är otroligt många kvinnor som har problem. Det är otroligt många kvinnor som inte får hjälp i sjukvården. Det är otroligt många kvinnor som söker för diffusa problem relaterade till hormoner och som inte blir lyssnade på och som får höra att de borde banta, att det de tror att de lider av inte finns, att hormonella preventivmedel inte orsakar sådana biverkningar etc etc etc. Och från läkarhåll har jag läst en del där de hävdar att diagnoserna inte finns, att folk förlitar sig på alternativa behandlingar som har vinstintresse och är oseriösa. Jag läser en läkare som skriver att det finns perioder i livet där man är oförklarat trött och mår dåligt och så är det bara, man kan inte lösa allt.

Samtidigt skrivs det i tidningar om den ökade stressen och ökande sjukskrivningar för utbrändhet framför allt för kvinnor.

Men det finns perioder i livet där man är oförklarat trött och mår dåligt och så är det bara? Hur stor andel av de sjukskrivningarna är egentligen till viss del orsakade av saker som vården hävdar inte finns och inte ska behandlas? Hur är det egentligen med sköldkörtelhormoner och fibromyalgi och lipödem och ME och diverse annat?

Det finns mycket svammel på nätet. Men det är också mycket som saknas i vården. Det finns definitivt också klokskap på nätet men, det vet jag ju redan från barnlösheten, det är väldigt många läkare som stänger öronen om man knystar om att man letat information.

Jag borde gå tillbaka till min gyn och göra en koll. Undrar just vad jag ska säga åt henne.

Explore posts in the same categories: Majaliv, Uncategorized

24 kommentarer på “Hormon-horror”

 1. frida f Says:

  Intressant. Jag känner igen mig, och även för mig hjälper progesteron. Dock kan jag inte gå upp i dos mycket pga blir illamående. Vad har du provat som hjälper lite? Mig hjälpte också en lymfmassage (kissade litervis dagarna efter!). Men det kommer ju strax tillbaka så en dyr hjälp. Kanske kan man skaffa ngn massageapparat och köra på sig själv? När jag söker på ”edema unclear etiology” hittar jag en del info om att en kan få ödem utan att sköldkörteln är inblandad. Fast det är ju ingen uppmuntrande läsning… skulle du inte kunna ta ett hormonprov privat tex via Werlabs eller blodkollen och läsa på själv. Och sedan söka upp en annan läkare? Kanske inte en gyn, snarare endokrinolog?


  • Här kommer ett lite oorganiserat svar, dubbelkolla mig gärna genom att googla. Men så här tänker jag: Du får angripa problemet från två håll. Dels att komma till rätta med vad som gör att du samlar vätska och dels att göra dig av med vätskan som du har.

   Om progesteron hjälper dig så är du förmodligen östrogendominant. Eftersom du inte kan öka progesterondosen så får du försöka sänka östrogenet. Östrogen bryts ner i levern. Om levern inte hinner med att bryta ner östrogenet (som det var för mig) så får man cirkulerande östrogen i kroppen, vilket kanske är fallet även för dig? När man dricker alkohol, exempelvis, så tar levern hand om alkoholen före östrogenet. Man får alltså försöka att låta levern jobba i fred ett tag, och en vit period skadar alltså inte. Vissa livsmedel, exempelvis mjölk, sägs öka östrogenet. Andra livsmedel är bra för att binda till sig östrogenet och slussa ut det med avföringen. Broccoli, exempelvis. (Tror de heter korsblommiga växter eventuellt). Kroppsbyggare som tagit anabola och fått för mycket östrogen nördar lite i detta, så bodybuildar-forum är ett bra ställe att leta på. Jag har gjort goda, gröna smoothies med apelsinjucie, broccoli, spenat och grönkål som jag numera alltid dricker till frukost. WildYam kan tydligen också binda till östrogenet, jag har köpt på iHerb.

   Om lymfmassage funkar för dig så innebär det ju att du har vätska som går att bli av med men att lymfsystemet kanske fungerar lite trögt. Jag har ett stort kejsarsnittärr på magen vilket inte förenklar lymfflödet i kroppen. Lymfmassage är dyrt men man kan göra daglig sådan, inklusive viktiga djupandningsövningar, på sig själv, googla! Andra saker som hjälper lymfsystemet är att simma. Dels själva rörelsen och dels att vattnet gör lite tryck på kroppen så att vätskan får hjälp att komma ut. Annat som ska vara bra är tydligen promenader samt att hoppa studsmatta 🙂 Koppning fungerar också (googla!). Och så beställde jag kompressionsleggings och linne från Bubblisar,https://bubblisar.myshopify.com/ . Det är kompressionsplagg med lymfmasserande effekt. Dyrt, men kostar ju inte mer än vad en enda lymfmassageomgång kostar. Om man har funderingar så är Bubblisgänget jätteduktiga på att svara och ge råd på sin FB-sida. Bubblisarna har hjälpt mig att bli av med vätska på benen och gör att jag inte samlar vätska när jag kör långa sträckor i bil.

 2. Christina Says:

  Usch. Så förtvivlad en blir av att så många kvinnor inte får den hjälp och behandling som egentligen finns! Men fantastiskt skönt att du äntligen hittat den hjälp du behövde!

 3. Anna Says:

  Jag är diagnostiserad med hypotheros och medicineras för det. Men har ändå kvar precis de problem du beskriver. Håller på att driva mig till vansinne. Är det möjligen kelp som är kosttillskottet du skriver om?

 4. Fia Says:

  Ja, fy fan…är så trött på mitt hormonkaos och okunskapen/ointresset (?) hos de läkare jag träffat. Ska till ny gyn nästa vecka och har inte bestämt mig än för om jag ska berätta att jag använder progesteronsalva – orkar inte dra alla argument för – för att sedan bli idiotförklarad. Blir svettig av frustration bara av att läsa ditt inlägg 😬

 5. Mari Says:

  Jag känner igen mig i ungefär allt, har fel på min sköldkörtel sedan många år och blev faktiskt sjuk av medicinen också tillslut. Efter många års letande och trixande utan hjälp av sjukvården har jag bytt till naturligt sköldkörtelhormon (grishormon), jag har blivit bättre men testar nu en kompletterande medicin. Har också kämpat med progesteron och östrogen för att må bättre. Vet inte vad jag vill säga, förutom att jag upplever att sjukvården inte alls kunnat hjälpa mig, jag har googlat och läst på forum för att få kunskap och jag känner mig sviken och bränd, och det är sorgligt. Jag är helt övertygad om att jag fått bära ett syskon till min dotter i magen om jag fått en annan hjälp. Kämpa på, vill jag skicka med dig ❤

 6. vilhelm2005 Says:

  Traditionell vård vill inte höra talas om hormoner. Själv har jag fått ställa min egna diagnos, och insett att den ”utmattning” jag haft inte ALLS är utmattning utan en rubbad sköldkörtel, med en rad kedjereaktioner.
  Orden från läkaren på VC ”Dina värden ligger inom referensintervallet” tog bokstavligen tre år av mitt liv.
  Tack för Google och alternativ medicin. Några enkla preparat via internet (fullt lagliga) och jag mår bra igen.

  • Christina Says:

   Åh! Vi trodde att dottern har problem med sköldkörteln, för så mycket av hennes problem stämmer med det, men de sa att hennes värden var normala….men då skulle det ändå kunna vara det alltså? Hon ska just till att hoppa av skolan för att livet inte fungerar 😦

 7. frida f Says:

  Hjälp vad kunnig du är Maja! Jag ska genast gå vidare med dina råd och testa mig fram… jag tror att det går att hitta bra läkare, men att en får söka sig fram efter dessa nålar i höstackarna. Under fertilitetssvängen träffade jag en bra öppensinnad gynekolog tex, som jag fick en känsla av skulle vara mer öppen. Men, jag känner att jag får tillräckligt med råd här, haha

 8. Lisa Says:

  Detta med sjukvårdens oförmåga att lyssna… Och att vården borde inse att ibland är lyssnandet den hjälp som kan erbjudas patienten.


 9. Har troligen lite kvar till klimakteriet, men har endometrios och gjort ivf så har fått min beskärda del av gyn/kvinnoläkare och känner en stor besvikelse jag med. Alltså varför ska det vara så?! Att kvinnors kroppar aldrig kan tas på allvar. 😦

 10. Linda Says:

  Du har inte som av en händelse kopparspiral? Om så, läs gärna om kopparförgiftning/ kopparöverskott. Om du har det och känner igen symptom som håravfall, nervdomningar, yrsel, viktuppgång, orelaterad ångest, orelaterad aggression, ökad pms så kan jag berätta mer.

 11. Alexandra Says:

  Det här var helt ny info för mig!!!
  Misstänker att även jag har östeogendominans.
  Vad tog du för tillskott för att få bukt med myxödemet?

  Varma hälsningar
  Alexandra


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: