Pensionskris

I veckan var jag på rådgivning hos banken. Därefter låg jag vaken på natten och oroade mig för min ekonomi.

Ja men herregud liksom. Bankkillen gjorde en prognos för min pension och kom fram till att jag borde spara 4300 spänn per månad för att inte behöva gå ner 60% av lönen när jag går i pension. Om 18 år. Han ville sätta igång och göra någon liten lyxfällanbudget för min ekonomi för att se hur mycket jag hade utrymme att sätta undan.

Och jag sa hold your horses. Jag amorterar på huset, jag sparar till huset, jag sparar till resor och jag pensionssparar en slant. Jag har en bra lön men jag har två barn hemma, de kostar pengar och jag vill kunna göra saker med dem. 4300 per månad, kan det verkligen stämma? Sedan dubblade jag mitt pensionssparande, men det är fortfarande långt till 4300.

Därefter låg jag vaken på natten och hade ont i magen för att jag tydligen är för vidlyftig. För att jag vill kunna unna oss saker. Inget lyxliv, men jag vill inte behöva vända på slantarna. Jag vill kunna göra saker, jag vill kunna köpa slalompjäxor och betala ridlektioner och fika på stan också. Och huset värderas faktiskt till dubbelt så mycket som jag har lån på. Och CSN-skulden har jag bara en ynka inbetalning kvar på. Och inga andra lån har jag.

Sedan blev det en ny dag och jag kunde inte släppa det. Ska jag behöva spara ihop en mille privat för att inte behöva gå ner till 60%? Kan det verkligen stämma?

Nä, det stämde inte. För den där bankkillen hade gjort en beräkning på vad jag tjänat ihop i pension fram till nu. Inte någon prognos på vad jag kommer att tjäna ihop de kommande 18 åren. Förhoppningsvis har jag några pensionsgrundande år kvar trots att jag typ är uråldrig. Det blev lite fel där.

Man får inte skrämma en hormonell kvinna med mitt-i-livet-kris på det här viset!

Explore posts in the same categories: Majaliv, Uncategorized

5 kommentarer på “Pensionskris”

 1. Eva Says:

  Men för f-n. Höjden av inkompetens! Hur fick du veta att han hade räknat fel?


  • Jag loggade in på Alecta och jämförde belopp och insåg att det belopp han tog upp var intjänad pension fram till nu. Prognosen om jag fortsätter jobba som jag gör i 18 år till såg helt annorlunda ut.

 2. helgasdagbok Says:

  Beundrar dig att du orkade ta reda på fakta. Jag slänger mitt orangea kuvert rakt i soporna. Vafan, pension. Man vet ju inte ens om man lever då.

  Vi har ganska lite lån på huset och knappt något CSN kvar, plus att båda våra mammor sitter i varsin obelånad bostadsrätt. Det ger sig. Jag vägrar oroa mig. Samtidigt inser jag hur lyckligt lottad jag är som kan tänka så.

 3. Sofie Says:

  Ha. Jag loggade in på mitt och insåg att jag om jag skulle behålla nuvarande lön faktiskt bara skulle få ut ca 55 procent av nuvarande lön vid 65 år och ännu mindre när jag fyllt 70. Min särbo skulle Få ut nästan lika mycket som mig trots att han idag tjänar nästan 20 000 mindre! Kontentan måste vara att man inte ska vara statligt anställd 😎 . Så jag har räknat ut att måste ha ca 1,5 miljon på banken när jag går i pension om vill kunna plocka ut samma.

  Fast jag är cool. Sparar privat inte pensionsbundet. CSN lånen avbetalda sedan länge så det kommer funka att spara massor när barnen flugit ut. Som Helga skrev man vet ju inte ens om man lever då och jag kommer knappast bli arbetslös så om der kommer gå åt helvete kommer det bero på sjukdom och då kommer de problemen vara större . Så tänker att jag vill leva nu.

 4. johanna Says:

  Om 18 år är ju barnen utflugna och kostar inte lika mycket. Man behöver som mest pengar när barnen bor hemma. Andas lugnt. Pensionärer har ju rabatt överallt. 😀


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: