Klädshopping

För tio år sedan (under äktenskapskrisen, nu när jag tänker efter) brukade jag skämtsamt kläcka ur mig att shopping är en underskattad form av terapi. Det var då det. Innan klimatångesten slog till. Även innan klimatångesten hade jag dock svårt att göra mig av med kläder jag tycker om. Det har alltid känts omoraliskt att slänga kläder jag gillar. Därmed har det aldrig strömmat ut lika mycket kläder ur min garderob som det strömmat in i den och numera har jag rätt rejäla förråd med kollektioner i flera storlekar. Ibland växer jag ur dem, ibland växer jag i dem. Att nöta lite mer på det jag redan har borde inte vara orimligt.

Allt eftersom klimatångesten stigit har jag känt att det inte är rimligt att köpa kläder bara för att det är kul. Ju bättre jag tjänar, desto mindre benägen är jag dessutom att handla kläder på rea. Om jag inte behöver leta fynd, utan kan jag köpa det jag vill ha om jag verkligen vill ha det, så köper jag färre plagg.

I inledningen av 2019 gav jag mig själv en utmaning att köpa så lite nyproducerade kläder som möjligt. Inte ett shoppingfritt år, så långt gick jag inte, men att först försöka hitta det jag villhöver second hand. Dessutom har jag loggat alla mina klädinköp. Numera finns de i ett excelark uppdelat på rubrikerna Kläder, Skor, Träning, Underkläder och Second hand.

Idag gjorde jag en liten summering. Den första reflektionen är att jag lägger mer pengar på kläder än jag tror. Trots att jag inte gjort något jättedyrt klädinköp under året (ni vet, av typen vinterjacka) har jag en snittkostnad på 670 kr/månad.  Därefter gick jag igenom och färgkodade mina köp: Nödvändigt / Onödvändigt men uppskattat /Onödigt och ibland oanvänt. Det var rätt intressant. Ganska precis hälften av vad jag lagt ut på kläder kategoriserades som nödvändigt (löparskor och två par byxor – byxor som sitter bra är i princip omöjligt att hitta second hand – drog upp beloppet) vilket känns rätt bra. Det känns också bra att det jag kategoriserat som Onödvändigt men uppskattat mestadels har köpts second hand. Sedan har jag tyvärr också köpt helt onödiga plagg för 2000 spänn, varav hälften nytt och hälften second hand. Det känns… sådär.

Men. Jag klappar mig själv på axeln och tycker ändå att jag har gjort ett bra jobb. Framför allt har jag ändrat mitt tänk.

Explore posts in the same categories: Majaliv, Uncategorized

One Comment på “Klädshopping”

  1. helgasdagbok Says:

    Kan relatera till 100%. Bra idé med Excelarket (du är ekonom va?), jag borde göra detsamma. Misstänker att jag lägger mer pengar på kläder än jag tycker är rimligt ur ett samvetsperspektiv.

    Men jag handlar mycket på Tradera och i säljgrupper, det gör jag. Har t o m lyckats hitta bra jeans för inga pengar alls efter att ha noterat vilka modeller som funkar.

    Resonerar precis som du, inte köpstopp men försök till medveten konsumtion. Mitt nyårslöfte blir att notera inköpen. Säkert kommer det att ge en del insikter.

    Idag har jag förresten hämtat mina svindyra kängor som skoaffären bytt dragkedjor i gratis. Den affären kommer jag att återvända till!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: